InformasjonskapslerApport Systems bruker informasjonskapsler til statistikk og til å forbedre din opplevelse. Les mere

Accepter

“Da Coop.dk/MAD implementerte Apport WMS, gikk de over fra enkle papirplukk. Så dette var en revolusjon for lageret. Det første året systemet var i drift, revolusjonerte det måten å drive forretning på. Spesielt i forhold til det å ha kontroll med og å drive lageret, men det var også økonomisk lønnsomt på flere måter”

Henrik Hyldgaard Hjorth, Logistikksjef, Coop.dk/MAD
Bakgrunn

Stor satsing på netthandel

I den kjølige lagerhallen i Vallensbæk finner man akkurat de samme varene som i en vanlig Coop-butikk, men presentasjonen er unektelig en annen. Her handler det ikke om å presentere de økologiske gulrøttene og melken på en delikat måte for de handlende. Det viktigste her er å plassere varene mest mulig hensiktsmessig for plukkerne, som kjører rundt i nøye planlagte ruter og plukker varer til kundene som har lagt inn bestillinger hos Coop.dk/MAD. Plukkerne har det travelt, for Coops online supermarked er i kraftig vekst.

Frem til i dag har Coop.dk/MAD effektivisert lageret med Apport Warehouse Management System. Å ta i bruk et WMS har vært grunnlaget for å drive forretning på nett – i overgangen fra manuelle til elektroniske prosesser.

«Det er ingen som starter med å bygge første etasje av huset uten å ha bygget fundamentet først. Det som i dag er vesentlig i forbindelse med dagligvarehandel på nett, er at man har kontroll over det som er grunnleggende,» uttaler Henrik Hyldgaard Hjorth, som er Logistikksjef hos Coop.dk/MAD.

I følge Henrik var det et kvantesprang å gjøre de manuelle prosessene om til elektroniske. Man var nødt til å avskjedige noen av de ansatte. Det er dessverre en uunngåelig del av transformasjonen til den digitale verdenen. Men i dag kan de aller fleste medarbeiderne ikke forestille seg å gå tilbake til en hverdag uten WMS.

«Man har kontroll, man har oversikt over medarbeiderne. Systemet samler inn data man kan behandle og forholde seg til. Dette sikrer vesentlig bedre kvalitet og styring på hele varelageret, noe som er vesentlig blant annet i forbindelse med datoer og ferskhetsgaranti,» forteller Henrik Hyldgaard Hjorth.

Lagermedarbejder hos Coop.dk MAD

Effektiv lagerstyring

Et godt samarbeid er grunnlaget for suksess

"Noe av det Apport er flinke til, er at de på mange måter er mer enn bare en leverandør. De er også en god sparringspartner. Dette opplever man ikke ofte i forbindelse med innkjøp av IT, at man faktisk får mye mer enn det man bestiller", sier Henrik Hyldgaard Hjorth, Logistikksjef hos Coop.dk MAD.

For ledelsen har det vært nyttig at Apport WMS gir dem oversikt over hele prosessen. På ledelsesnivå har man nå tilgang til data som er samlet inn, slik at ledelsen i dag har et mye bedre faktabasert utgangspunkt for å diskutere hvordan man skal utvikle driften av lageret på lang sikt.

«Etter at vi begynte å bruke WMS, har vi oppnådd en drastisk reduksjon av overtidsarbeid. Dette var det første området vi hentet ut data om, fordi vi hadde alt for mye overtidsarbeid tidligere. Nå har vi tilgang til data på linjenivå per ordre fordelt på ukedager: i begynnelsen av uken, på slutten av uken, ferier osv.,» uttaler Henrik Hyldgaard Hjorth.

Han forteller videre at det også er et ledelsesansvar å sikre at medarbeiderne har det bra. Det er bedre økonomistyring og trivsel i dag – fordi de ansatte gjør det riktig første gang hele veien rundt. Det gir alle en følelse av å ha kontroll, og Apport WMS er et fantastisk verktøy som gjør det enklere å styre virksomheten generelt.

Henrik Hyldgaard Hjorth mener at det er vesentlig å ha kunden i fokus, noe som krever at man må være i stand til å ekspedere raskt. Kundenes forventninger blir stadig høyere, og hvordan skal man takle dette på best mulig måte? «Det vi har gjort, er blant annet å effektivisere ved å implementere toveis kommunikasjon mellom ledelse og medarbeidere,» sier Henrik Hyldgaard Hjorth.

Perspektivet

Data er nøkkelen til å bli bedre enn gjennomsnittet

Med data kan man lese av forbrukernes adferd på nettet. Disse dataene kan være svært nyttige, men det forutsetter at de brukes på riktig måte. Ifølge Henrik Hyldgaard Hjorth er det vesentlig å sørge for at kundene får en best mulig kjøpsopplevelse når de handler dagligvarer online, og dette krever at vi tenker nytt. Danmark er kanskje blant de vanskeligste stedene i Europa å drive nettbutikk, for det finnes veldig mange butikker.

«For tiden vokser markedet for online dagligvarer med omtrent 20-22 % i året i Danmark. Vi ligger på gjennomsnittlig nivå for markedet og holder tritt med konkurrentene våre, men vi gjør det heller ikke bedre. Dette er ikke ambisiøst nok – i fremtiden er vi nødt til å være bedre enn gjennomsnittet,» uttaler Henrik Hyldgaard Hjorth.

Vinnerne blant dem som driver med dagligvarer online, er de som kan lese forbrukernes adferd, for eksempel hva de tenker. Det morsomme med dette er at hvis man intervjuer folk, så sier de en ting, men gjør noe helt annet. Og det er ikke bevisst.”

Neste skritt

Vi ønsker å fremtidssikre lageret vårt

Coop.dk/MAD har valgt å investere i Apport Data Analyzer. De forventer at dette valget vil fremtidssikre terminalen. Terminalen vil bli drevet på en ny måte basert på tilgang til enda mer detaljerte data, noe som vil gjøre det mye enklere å spore aktiviteter og ha kontroll.

Ifølge Henrik Hyldgaard Hjorth får de tilgang til et helt nytt verktøy koblet direkte inn i systemet som samler inn data og måler fremdriften på nøkkelindikatorer. KPI-rapportering, med måltall som brukes til å evaluere faktorer som er vesentlige for virksomheten, vil være basert på Apport Data Analyzer.

«Vi blir markant bedre på kvalitet, vi blir markant bedre på effektivitet, og vi kommer til å kunne plukke betydelig flere linjer per time enn vi har kunnet tidligere,» sier Henrik Hyldgaard Hjorth.

Medarbeiderne elsker skjermene, hvor de kan følge med på hva som skjer. Apport Data Analyzer verktøyet er helt essensielt på alle måter, det gjør det mulig å kunne reagere umiddelbart, her og nå.

Du kan lese om Coop.dk/MAD her.

Fakta om Coop.dk/MAD

Coop.dk/MAD driver salg av dagligvarer online i Coop-konsernet.

Lageret i Vallensbæk er 6000 m2.

Det er mer enn 8000 forskjellige varenumre på hyllene.

Sortimentet omfatter alle dagligvaretyper, også ferskvarer, kjølevarer og frysevarer.

Coop.dk/MAD leverer dagligvarer over hele Danmark.